Etiketter

Sitter i skrivandets stund på en träff med en massa andra bloggare som har varit med i utmaningen #blogg100 – 100 inlägg på 100 dagar. Den här bloggen har obviously inte varit med i utmaningen men vi började med Stockholmsvegetarian och råkade falla bort efter ett tag.

Anyways, det var 600 bloggar anmälda och väldigt många som tappert bloggat i 100 dagar. Den som hade bloggat mest hade skrivit 232 inlägg på 100 dagar. Imponerande!

Vi pratar också om utveckling, från nätdagböckerna på engelska under 90-talet till nischbloggar i dag. Sverige har tydligen en väldigt hög andel läsare och bloggare per kapita.

Bloggarnas makt har också ökat och över åren har bloggarna även börjat ta betalt. Uppsökande verksamhet där bloggare söker upp företag och vill ha betalt eller produkter mot ett inlägg är inte alls ovanligt i dag. Även företag som bjuder in bloggare till event eller skickar saker i utbyte mot inlägg förekommer. (Grapefrukt, någon?)

Det politiska bloggandet har övergått mer till Twitter men det finns gruppbloggar kvar, typ Alliansfritt Sverige och Supermiljöbloggen. Twitter sätter dock agendan och det är ju ett mycket snabbare och på nåt sätt mer publikt ställe.

En tendens som fler vittnar om är att folk inte är så arga i bloggar som på Facebook. Hans Kullin på Coop berättar om folk som blivit vansinniga när de ger bort saker gratis men det då råkar vara fel saker, fel tid på dygnet, att de inte har en smartphone och så vidare. Även Karin Pettersson på Aftonbladet vittnar om hur de stänger kommentarsfält för att det (surprise) spårar ur. Folk bloggar inte lika argt om saker längre, de är arga i kommentarsfältet.

Den typiska bloggaren har förändrats, från att vara en man i yngre medelåldern till att vara unga kvinnor. Detta förändrades på några år bara under 2004-2009. Sen dess har den typiska bloggaren inte förändrats så värst mycket.

14åringarna och 65plussarna är de som delar mest och mest tanklöst enligt Ebba Kleberg von Sydow. Barn som växer upp börjar ifrågasätta föräldrarnas publicering och delning av babybilder och det verkar bli mer och mer.

Pojkvännen har tagit fram en kompass som placerar ut de olika bloggtyperna och beskriver vad som driver dem. Han har redan skrivit bra om det så jag länkar till Bloggkompassen istället för att skriva så mycket om det.

20130513-173203.jpg

Nu tänker jag mest lyssna och sen mingla så this is all, folks.

Annonser